Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă

Partenerii Ambasadei


Linkuri utile

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale, alte situații de excepție):
00 420 733 786 333,
disponibil 24/7.
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Centrul de Apel
E-services Registru Miepo Chamber FK Zimbru Olymp La Strada

Actualităţi şi evenimente

Aniversarea a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-cehe

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Republica Cehă, la 1 iunie 2017, miniştrii afacerilor externe ai celor două ţări, Andrei Galbur şi Lubomír Zaorálek, au efectuat un schimb de mesaje de felicitare.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a menţionat dialogul politic bilateral ascendent al Republicii Moldova cu Republica Cehă, cooperarea pragmatică şi consistentă pe dimensiunea comercial-economică şi în domeniul social. Republica Moldova a ajuns la o etapă importantă în dialogul cu Uniunea Europeană, Republica Cehă fiind un partener de nădejde care a susţinut neîncetat eforturile statului nostru în implementarea agendei europene.

Ministrul Galbur a exprimat recunoştinţă pentru solidaritatea şi sprijinul continuu acordat de Republica Cehă pentru eforturile Moldovei în consolidarea statalităţii şi identificarea unei soluţii politice durabile în reglementarea transnistreană, respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării. Asistenţa valoroasă oferită de către Guvernul Republicii Cehe pentru dezvoltarea sectoarelor cheie ale economiei Republicii Moldova va aduce rezultate reciproc avantajoase în anii ce vor urma.

La rândul său, ministrul Lubomír Zaorálek a apreciat calitatea înaltă şi dinamica pozitivă a relaţiilor bilaterale pe parcursul ultimilor 25 de ani, exprimând încrederea că relaţiile bilaterale ascendente vor continua prin aprofundarea cooperării la toate nivelele. Ministrul ceh al afacerilor externe a remarcat eforturile şi succesele Republicii Moldova pe calea integrării europene, specificând că Republica Cehă este disponibilă să ofere în continuare un sprijinul puternic şi consistent ţării noastre, precum şi să împărtăşească experienţa sa în acest domeniu.

Notă: Republica Moldova a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Cehă la 1 iunie 1992.